De nalatenschap

Nalatenschap

bakmetgeld

Hij was geen slechte kerel, terwijl hij wel rijk was. Pa had een behoorlijk kapitaal en eeltige handen vergaard in de varkenshandel. Op de een of andere manier was het eelt ook op zijn ziel terecht gekomen. Misschien door de dood van zijn vrouw. Als het verdriet te veel schuurt, verhardt het wezen.

Gierig was pa niet, maar hij gaf weinig zo maar weg. In het algemeen vond hij dat de mens het zelf maar uit moest zoeken. “Een mens moet nergens op rekenen,” zei hij vaak bij tegenslag.

Op mijn 26ste trouwde ik met Maartje, die zwanger van mij was. Wij hadden een kind, een rijke vader en verder niets. Pa groeide in zijn rol van grootvader. Hij was er speciaal voor gestopt met roken. Vet en suiker in plaats van nicotine en teer. De dood besprong zijn hart. Ik erfde 2,5 miljoen euro. In één keer. Na een gepaste periode van rouw, kwamen de tonnen als regen uit de hemel.

Het leven dat ik daarna leidde was zonder maat en mededogen. Ik loog en bedroog. Mijn vrouw verliet mij. Niet eens voor een ander. Mijn zoon volgde haar goede voorbeeld. Met mijn vrienden deelde ik mijn gebreken en de shit waarin we terecht kwamen. De hebberds en de geilaards schudden graag mijn handen. Ik schonk het meeste met de fles in de hand. In geen van allen zat een briefje met een vriendelijke groet of een verzoek of een geheim of schat.

Ook al was het mijn leven, het was leeg, leeg, onherkenbaar leeg.

Maar ook wat leeg is kan verloren gaan.

Ik zit op een ongemakkelijke krukje aan mijn formica keukentafel. Voor mij papier en een glas water. Er vallen wat woorden voor mijn pa:

Als u nog eens wat weet. Negenennegentig goede doelen en uitgerekend mij moest u treffen met uw rijkdom?Had het de natuur niet kunnen zijn? Of, ook heel verantwoord, de cultuur? Hadden de zieken of de dieren uw geld niet moeten erven? Had u de ontwikkeling niet moeten steunen of de honger en de armoe moeten bestrijden? Waarom niet alles ingezet op vrede?

Kende u uw zoon dan niet? Kon u niet zien, dat ik het goede doel niet ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.