Gunnen

Koop je?

In Haarlem was vroeger een ‘doe het zelf ‘ winkeltje. Het bestond al sinds mensenheugenis. Het zaakje werd gerund door een echtpaar, de man 73 en de vrouw niet veel minder. Overal artikelen. Van handzame bijl tot spijkers per stuk. Oom Aart ging elke week naar dat winkeltje om er een kleinigheid te kopen. Niet dat hij wat nodig had, maar de oudjes wel, vond oom Aart. Een volslagen maffe gewoonte natuurlijk. Pure verspilling .

Wij kopen niet uit mededogen. We geven wel weg. Het is niet zo dat we gierig zijn, maar kopen doen we uitsluitend voor onszelf. Kleine zaakjes mijden we, uitventers zijn oplichters en voor straathandel moet je ontzettend oppassen. Een gift is voor ons beter te verdragen, dan een koop die nergens op slaat. Wanneer kocht u een stukje kant of een haarlotionnetje? Niet uit noodzaak, maar om de zaak nog even aan te houden. Wanneer kocht u iets omdat u het de verkoper gunde?

koop jeJa, waarschijnlijk op vakantie: een leren riem of een gekleurde doek, een nootje of een ‘fris’ stukje meloen van een in zweet badende Afrikaan. Geen horloges, hoor.
Is het heel erg de man het idee te geven dat hij de kost aan het verdienen is?
Is het een idee uw mededogen ongegeneerd de vrije loop te laten, de hoon van anderen op u te laden, uw verstandig aankoopbeleid te laten stranden en te kopen bij een zaakje of een ventje of een vrouwtje dat het nodig heeft?

One thought on “Gunnen”

  1. Vaak gebruik ik deze zin: “wie niet kan delen; kan niet vermenigvuldigen”. Ik vraag me wel of en zo ja welk gedeelte de gemiddelde moderne mens gebruikt of interpreteert. Geen aanval of verdediging maar een denkpatroon. De aanbiedingen , kiloknallers en weg = weg aanbiedingen zijn er te over maar steun de gedachte; koopt bij de zelfstandige zou een nieuwe slagzin kunnen worden ( en geef wel toe aan je gevoel en de kwaliteit). Vaak koop je beter, lekkerder of simpelweg nou net dat wat je nodig hebt; alleen dat. Het gebrek aan het echtpaar van 73 zadelt je op met 248 schroeven………. heb er maar 2 nodig in die maat…….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.