Slijtage en herstel

Toevallig kreeg ik twee brieven binnen die elkaar wel kunnen verdragen.
Eén brief van een zich aan mij ergerende vriend, en een commerciële, zij het op informele wijze geformuleerde, verkoopbrief.
Ik zag een verband.

Beste Michiel,

Wat ben je toch een ongelofelijke zeurkous. Waar lul je nou over? Een beetje pijn hier en een beetje stramheid daar. Wees Olympisch blij dat je nog mee mag doen. Zet het winnen uit je hoofd en het verliezen verdwijnt als vanzelf. Tuurlijk heb ik makkelijk praten, maar troost je voor mij komt ook de tijd dat ik met voetballen moet stoppen.
Jevoetbal4 hebt 53 jaar gevoetbald, waarvan 43 bij onze club. De laatste jaren op zaterdag met de veteranen en de andere dagen herstellen van de pijn in je rug, knieën en enkels. Dat was jouw voetbalritme.
Nu je niet meer speelt is de pijn een stuk minder. Je schijnt weer gewoon te kunnen lopen, maar toch ben je kwaad op je lijf. Het heeft je in de steek gelaten, zeg je. Wat een onzin!
Ik ga de feiten even op een rij zetten Michiel, daar hou je van.
Op je tiende begon je te voetballen. Meteen al fanatiek en met de wil om bij de beste te gaan horen. Tweemaal in de week trainen was voor jou een plezier. Stond je niet op het veld, dan was je bij jullie op het pleintje aan het ballen.
Tweemaal 2 uur trainen, één wedstrijd van anderhalf uur maakt vijfenhalf uur voetbal per week, waarbij we het straatvoetbal maar even vergeten. Als je bedenkt dat je 53 jaar hebt gevoetbald en dat je ongeveer 48 weken per jaar voetbalde, dan komt dat uit op 53 maal 48 maal 5,5uur is een kleine 14 duizend uur voetballen. Ga er eens vanuit dat je al voetballend zo’n acht keer per uur zo hard mogelijk tegen een bal aantrapt. Dan heb jij in je voetballeven meer dan 112000 keer met je rechter voet uitgehaald. Je voet is een heel fijn mechanisme van 26 botjes, 33 gewrichten, meer dan 100 gewrichtsbanden en 19 spieren en pezen. De beweging van je voet is een kwetsbare en ingenieuze samenwerking van al die onderdelen met je zenuwen. Niet speciaal gemaakt om te voetballen.
Vind jij het dan gek dat je met 112000 keer, (en dan laten we al die andere voetbewegingen en aanslagen op je voeten nog even buiten beschouwing) op je vijfenzestigste pijn in je voeten hebt? Heeft je lichaam je dan in de steek gelaten?
Dit zijn de feiten Michiel.
Je mist de geur van het groene gras?
Nou er komt een tijd dat je er heel lang aan mag ruiken.
Voor de betere contactsport zie ik je graag weer bij ‘Kicks derde helft’.

Je voorstopper voor altijd, Louis.

 

 

Geachte heer Spanjer,

Neemt u ons niet kwalijk. Misschien is het wat cru te spreken over vervangende onderdelen, misschien is dat eng en confronterend. Onze branche is echter weinig subtiel en vooral technisch van aard. Wij verkopen reserve-onderdelen voor het menselijke lichaam.
Wij weten dat u al zo’n dikke 65 jaar beweegt. Op beweging volgt slijtage, dat zal ook u opgevallen zijn. Het kan haast niet anders of u heeft hier een pijntje of daar een steekje. Een haperende arm of een weigerend been. In de rug kraakt het en door de teen steekt het. Blijft het daar bij, dan heeft u niets te klagen. Veel ouderen zouden onmiddellijk met u willen ruilen.
Onze firma wil de onderdelen, die van het heerlijke bewegen een pijnlijke bezigheid maken, graag voor u vervangen. Wij verkopen zowel nieuwe, State of the Art artikelen, als meer dan goede gebruikte onderdelen. In onze rekken liggen naast geavanceerde bovenbenen, nog prima knieën. Onze kraakveilige sleutelbenen doen kwalitatief niet onder voor onze geoliede ellenbogen. Onze spaakbenen, ellepijpen, scheen-, dij- en kuitbenen zijn absolute verkooptoppers en onze heupgewrichten zijn als beste koop getest. Buitengewoon trots zijn wij op onze stijgbeugeltjes, die praktisch universeel bij elk hamer en aambeeld passen. De kunstgebitten zijn uit de handel genomen, daarvoor in de plaats kunnen wij u de beste implantaten en inklik tanden leveren.
Alles bij elkaar heeft de hardware afdeling zo’n 236 verschillende artikelen, die meestal binnen drie dagen bij u thuis kunnen zijn. Als u wilt kunnen wij de onderdelen ook plaatsen en controleren. Heeft u zelf een specialist gevonden, dan kunt u het artikel gewoon bij de balie ophalen of laten bezorgen bij uw ziekenhuis. Echter, wanneer niet erkende specialisten met ons materiaal werken, dan vervalt onze garantie.
Naast hardware beschikken wij over een beperkt assortiment zacht spul. Slijmbeurzen, vers kraakbeen, tong, kunststofaders in lengtes van 10 en 20cm. Op voorraad hebben wij nieuwe ogen van hoogwaardig twee componenten dennenhars. Onze soepele huidmatjes zijn bekend van Beverwijk tot Chicago. Opvullend vet kan telefonisch besteld worden en dient binnen drie werkdagen opgehaald te worden.
U ziet wel, nu u alles zo op een rijtje ziet staan is het allang niet meer zo eng, als aan het begin van onze brief. Zolang u het kunt doen met de originele onderdelen, moet u dat zeker niet nalaten. Sterker nog, ook met een beetje pijn of stramheid bent u altijd nog beter af met uw eigen materiaal, dan met vervangende onderdelen. Maar kan het echt niet meer en wilt u toch de kwaliteit van bewegen behouden, dan bent u altijd van harte welkom in onze showroom. Met ons ruime assortiment en de grote toepasbaarheid van onze producten is het echt niet meer nodig om op uw eigen lijf te schelden. Een redelijk functionerend lijf ligt binnen uw bereik. Als u deze brief meeneemt naar onze showroom beginnen we meteen met een gratis consult .

Hoogachtend,

Directie HumanParts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.