Porque ir?

Het werd tijd om de twee rozen te verpotten en de pot op een andere plek te planten. De stokroos en de Spaanse roos deelden al achtentwintig jaar dezelfde aarde en nog was de grond waarin de twee verenigd waren, niet schraal of zuur te noemen. Hoewel minder frequent kwamen steeds nieuwe knoppen tot bloei, die hun kleur en geur met vrienden en buren deelden. Al dan niet wilde scheuten kwamen en gingen. Slechts één overleefde het strenge snoeiregime en is als pioenroos een eigen leven gaan leiden. En succesvol.

Nou zeggen veel mensen, ook zij die er verstand van hebben, dat je rozen in hun eigen pot moet laten staan en ze niet op oudere leeftijd uit hun vertrouwde aarde moet halen. De wortels vormen een ingewikkeld stelsel dat de rozen door de jaren heen verbonden en gevoed heeft. Dat stelsel kun je makkelijk bij het verpotten beschadigen en dat levert zeker geen langer of beter leven op voor de rozen.

Andere deskundigen zijn het tegenovergestelde van mening. Vooral de oudere rozen zijn gevoelig voor schimmelziekten die vaak in de potgrond genesteld zijn. Juist het snoeien en verpotten van oude en stokoude rozen levert kracht en nieuw elan voor de bloei op. Anders dan vele andere bloemen en planten wortelt de roos niet in de breedte, maar in de diepte. Bereiken de rozen het dieptepunt van hun pot dan stopt hun groei en juist dan zal een totale verplanting hen ten goede kunnen komen. Natuurlijk is een dergelijke aanpak niet zonder risico en er zijn ook rozen die deze transitie niet overleven. Doen zij dat wel (en dat is voor een groot deel ook afhankelijk van het karakter van de roos) dan groeit er altijd iets moois uit. Rozen houden van zon, een wijds uitzicht en een goede luchtcirculatie. De stokroos en de Spaanse roos zijn daar geen uitzondering op en dus gingen zij.

One thought on “Porque ir?”

  1. Hoi Michiel
    Wat een bijzonder mooi symbolisch verhaal. Jullie volgen het hart van de rode roos, wat staat voor passie en verlangen. Laat Spanje de vruchtbare aarde voor jullie zijn!
    Het ga jullie goed.
    Hartelijke groet Felix Jansen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.