‘Ache’

P1030440Mijn bestelauto staat geparkeerd op een rommelig bureaublad met boeken en boekjes, met pennen en potloden, naast een al even oud militair voertuig. Achter de bestelauto staat een computer, van waaruit de schilders het tableau bekijken. Een printer staat te wachten op opdrachten. Woordenboeken en schrijfwijzers rijden af en aan, terwijl Komrij’s Canon te rusten lijkt te liggen op een schapje. Een eenvoudig muismatje duwt vier velletjes A4 ter zijde.

Van de zomer, kort geleden, waren wij bij Irma, Henk en Jean te gast te zijn. Op hun prachtige boerderij La Lue in de Auvergne. Daar hebben zich alle herinneringen en genoegens van Frankrijk verzameld: een reis over wapperende linten weg, mooie natuur, goede wijn, heerlijke maaltijden, prettig gezelschap en sterke verhalen. Onverwachts waren daar ook nog brommende Solexjes, honderden oude olieblikken en tientallen zeer bejaarde Citroëns, Peugeots en Renaults bijeen. Een conservatoir van nostalgie.
Op de brocante in Agonges kocht ik een Citroën H.

Zo nu en dan pak ik hem met duim en wijsvinger aan zijn dakje vast en schuif hem voor en achteruit. Een heel klein stukje maar, om te kijken of hij nog rijden kan. Als ik een stilte heb of mijn gedachten stokken, dan schijf ik de zijdeur open en start mijn ‘patatwagen’. ‘Brummm, brummm’, wat loopt dat motortje nog prima. Scherp naar links de bocht om, waarna mijn linkerhand het overneemt en de bocht naar rechts verzorgt.
Met de matrassen achterin en de deurtjes open kan ik heerlijk slapen. Jongensdromen en jeugdherinneringen overschrijden ruimschoots het maximum laadvermogen. Uit de laadbak komt een warme lavendelgeur en de korenvelden wuiven in het voorbij gaan. Tijdpijn.
De kleine jongen speelt weer met zijn autootje. Zorgeloze energie.

Binnenkort vertrekken wij voor langere tijd, want de herinneringen komen steeds dichterbij. Nog even en ik heb ze weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.